Slani zalogaj
Zdravo, dragi drugari!
Nakon duže pauze, vraćam se nazad u naše istraživanje i uživanje u novim, zdravim i preukusnim receptima! Kako je ispitni rok gotov, sve obaveze oko fakulteta su završene, a ja sam jedva dočekala ovaj trenutak da nastavim deljenje recepata, motivacije i inspiracije sa vama- zato očekujte puno noviteta.
Leto i toplo vreme zahtevaju laganu hranu, i baš u tom duhu, delim jedan super-brz i lagan ručak- pasulj sa povrćem. Sama pomisao na pasulj jesu teška hrana i zima. Međutim, uopšte ne mora da bude tako, jer suština leži u načinu pripreme ovog jela gde ne uključujemo dodate masnoće i zapršku, već puno vlakana, koja će podržati bolje varenje i pružiti nam osećaj sitosti.
Pasulj je odličan izvor proteina, i za razliku od drugih namirnica koje sadrže proteine, pasulj ima malo masti- ne sadrži zasićene masti i holesterol. Pogodan je za dijabetičare, ljude koji žele da se oslobode viška kilograma, reguliše krvni pritisak, itd.. Ključna stvar kod ove namirnice jeste sama priprema, tj. neophodno je pre kuvanja da odstoji 8 sati minimum u vodi, a najpoželjnije je preko noći. Takođe, zbog velikog procenta pektina u ljusci, tokom pripreme je nepohodno i menjanje vode, kako bi se ova namirnica lakše svarila.

SASTOJCI:
► 300g pasulja,
► 200g praziluka,
► 2 sveže paprike,
► 2 čena belog luka,
► i začini: so, zrnca bibera, 1 lovorov list, kim, slatka tucana paprika i 2 kašike maslinovog ulja.
PRIPREMA:
1. Pasulj ostavite da odstoji u vodu najmanje 8 sati pre kuvanja (poželjno preko noći). Pre pripreme prospite vodu, operite pasulj i nalijte svežu vodu u šerpu. Kada pasulj prokuva, kuvajte ga narednih 5 minuta u toj vodi, pa ponovo procedite pasulj i nalijte preko ključalu vodu.
2. Zatim, dodajte 1 lovorov list, 6 zrna bibera i prstohvat soli. Pasulj kuvajte na srednjoj temperaturi. Gotov pasulj treba sa bude gust, dakle, bez mnogo vode.
3. Posebno na vodi u tiganju dinstajte praziluk oko 10 minuta (koji ste prethodno sitno iseckali), pa dodajte i sitno seckane sveže paprike i 1⁄2 male kašičice slatke tucane paprike. Dinstajte sve zajedno narednih 10 minuta. Potom dodajte 2 čena sitno seckanog belog luka i 10 zrncadi kima.
4. U šerpu gde je skuvan pasulj dodajte dinstano povrće i sjedinite sve sastojke u šerpi. Na samom kraju pripreme sipajte 2 kašike maslinovog ulja i soli po ukusu. Servirajte i uživajte u laganom i letnjem ručku. Prijatno! :)
Zovem se Manja Zdravković. Još u srednjoj školi sam počela da se interesujem za izbalansiranu ishranu i život. Danas imam 20 godina, i dalje učim, pronalazim se, ali sam pronašla svoju putanju. Baš zato, sada želim da sa vama zajedno koračam po njoj, da se družimo, učimo nove stvari, učimo o sebi i da napredujemo.