Zdravo, dragi moji!
Subota nam donosi sa sobom lepo vreme, ali i jedan savršeno ukusni recept za... dezert koji ima moć da zasladi sva naša čula!
U poslednje vreme mi je zanimljivo da istražujem recepte poznatih i omiljenih slatkiša, kako bih prilagodila određene sastojke i napravila svoju zdravu i nutritivno bogatiju kombinaciju koja će ukusom moći da parira svim klasičnim i omiljenim slatkišima.
Iz takve priče su nastali moji Jaffa kolačići. Kao veliki ljubitelj Jaffe i spoja biskvita, žele pomorandže i čokolade- rešila sam da napravim kombinaciju za svaki dan.
Kolačići su bez dodatog šećera, a kao čokoladu za gornji fil, preporučujem
@pionir_subotica Galeb čokoladu sa 80% kakaa bez šećera. Vrline ovog recepta jesu jednostavna priprema i neverovatan ukus, a uz to, potpuno je pametan izbor!
Potrebne sastojke, kao i detaljne korake pripreme, možete videti ispod- uživajte i lep vikend vam želim! ❤️
Jaffa kolačići SASTOJCI: Biskvit: ► 75g pšeničnog integralnog brašna,
► 50g bademovog brašna,
► 1/2 kašičice praška za pecivo,
► prstohvat soli,
► 3 kašike kokosovog ulja (istopljenog),
► 3 kašike meda,
► i 4 kašike bademovog mleka (ili drugo mleko po izboru).
Žele pomorandža: *žele pomorandžu možete napraviti sami, a možete i preskočiti ovaj korak i da preko biskvita namažete džem od pomorandže, kao zamenu za žele pomorandžu. ► 120ml soka od ceđene pomorandže,
► 50g smeđeg šećera,
► i 1 kesica želatina.
Čokoladni fil: ► 130g crne čokolade bez šećera (ja sam koristila Pionir Galeb čokoladu sa 80% kakaa, bez dodatog šećera).
PRIPREMA: *za pripremu ovog recepta vam preporučujem da koristite silkonske kalupe za mafine, kako biste jednostavno izvadili gotove kolačiće. 1. Uključite rernu na 180 stepeni kako bi se zagrejala. Zatim, u većoj činiji sjedinite suve sastojke. Suvoj smesi dodajte i mokre sastojke (mleko, med i kokosovo ulje). Špatulom mešajte do kompaktne smese.
2. U silikonski kalup ravnomerno rasporedite smesu za biskvite (po 1.5- 2 kašike smese po svakom biskvitu) i pecite ih u zagrejanoj rerni oko 10-ak minuta, dok ne porumene. Gotove biskvite ostavite na sobnoj temperaturi kako bi se prohladili i dodatno stegli.
3. U međuvremenu, ukoliko želite da koristite žele pomorandžu u receptu, pripremite ovaj srednji fil na sledeći način: šećer i sok od pomorandže mešajte u lončiću na srednjoj temperaturi dok ne proključa. Zatim, dodajte kesicu želatina i smanjite temperaturu (kako tečnost ne vi više ključala). Kada se sve sjedini, sklonite lončić sa ringle i ostavite tečnu smesu da se prohladi (oko 15 minuta)- kako bi se želatin malo stegao.
4. Nakon 15- ak minuta, preko svakog biskvita dodajte po 1 kašiku žele fila i ravnomerno rasporedite. Potom ih ostavite u frižideru na oko 45-50 minuta kako bi se žele potpuno stegao i uhvatio za biskvit.
5. Zatim, napravite i poslednji fil od čokolade. Meni je najbolja tehnika topljenja čokolade sa dva lonca- postavite veći lonac sa vodom na srednju vatru, pa ubacite u njega manji lonac tako da dno bude u dodiru sa vrućom vodom. Kada se dno manjeg lonca zagreje ubacite čokoladu i uz mešanje pratite dok se potpuno ne istopi.
6. Preporučujem da pre nego što filujete gornji deo kolačića, ostavite čokoladu da se malo stegne i ohladi, kako biste lakše namazali fil. Rasporedite čoko fil preko žele pomorandže i ubacite sve zajedno u frižider na 10- 15 minuta (da se čokolada skroz stegne).
7. Nakon što se čokolada stegla, laganim potezom iz svakog kalupa izvadite kolačić i ređajte na tanjirić. Sada se možete opustiti i prepustiti savršenim Jaffa ukusima. Prijatno! :)