Slani zalogaj
Dobar dan, moji drugari!
Nadam se da koristite ovaj Jul mesec i njegove letnje čari negde na moru ili u nestrpljivom čekanju istog.
Baš u morskom duhu, stižu dva mediteranska recepta, poreklom iz najvoljenije Grčke.
U pitanju je meze, moj omiljeni deo, koji bi mogao i glavno jelo da mi zameni, koliko ga volim.
Dva zdrava i letnja predloga su hleb od celog zrna sa maslinama i čuvena fava (žuti grašak).
Fava je originalni grčki (humus) namaz. Zrnca fave su dosta sitna, podsećaju na ustinjen kukuruz kokičar.
Spada u porodicu mahunarki, sadrži visok udeo proteina i preporučuje se na režimu dijete. Savršeno, zar ne?

Mediternaski hleb sa maslinama + fava namaz:
Hlebić:
Zagrejati rernu na 180 stepeni.
U većoj činiji izmešati suve sastojke:
► 1 pakovanje Hrono mešavine (@vegaadm),
► 1 kašičicu praška za pecivo,
► miks semenki (lan, golica, suncokret),
► so,
► beli luk u prahu,
► i ruzmarin.
Dodati im mokre sastojke:
► 350 ml mlake vode (dodati još po potrebi),
► 2 kašike maslinovog ulja,
► malo meda ,
► ½ manje šolje seckanih crnih maslina- mešati do kompaktne smese za hleb.
Pleh obložiti pek papirom, prebaciti testo i oblikovati po želji – ja uvek pravim oblik pogače, i radi deokracije,
nožem testo odozgo utisnem u X, tako da kad je pečen, dobije onaj rustični momenat korice.
Peći nekih 30-40 minuta, proveravati hleb i po proceni kad je gotov, izvaditi ga iz rerne, a nakon 10ak minuta,
kad se hleb prohladi, seći I servirati!

Fava:
U međuvremenu možete staviti fava zrnca da se kuvaju.
Favu skuvati u vodi (sipati količinu vode toliko samo da je pokrije).
U toku kuvanja nastaće bela pena, nju pokupiti kašikom i odstraniti iz šerpe.
Kada omekša, nakon 15-20 minuta kuvanja, prebaciti je u blender sa vodom u kojoj se kuvala, dodati:
► so,
► 2 kašike maslinovog ulja,
► beli luk u prahu,
► sitno seckan crni luk,
► i malo limunovog soka.
Ako je suvše gusta, opciono dodati malo vode kako bi se razredila.
Blendati do strukture pirea/humusa i servirati!
Ja sam spojila ovu divnu kombinaciju hleba i namaza, a kao finalni korak do savršenstva, dodala sam preko oba parčića prstohvat začina Cafe de Paris (@spice_up_shop).
Obavezno probajte ovaj mediteranski mezetluk, jer svaki zalogaj podseća na dobru tavernu, vesele Grke i osunčanu plažu.
Očekujem vaše utiske i želim vam da maksimalno uživate!
Zovem se Manja Zdravković. Još u srednjoj školi sam počela da se interesujem za izbalansiranu ishranu i život. Danas imam 20 godina, i dalje učim, pronalazim se, ali sam pronašla svoju putanju. Baš zato, sada želim da sa vama zajedno koračam po njoj, da se družimo, učimo nove stvari, učimo o sebi i da napredujemo.