Slani zalogaj

Dva zdrava i letnja predloga - Hleb od celog zrna sa maslinama + namaz od Fave (žuti grašak)

  • Vreme pripreme: 60 min.
  • Vreme pripreme: 20 min.
  • Broj osoba: 6

Dobar dan, moji drugari!

Nadam se da koristite ovaj Jul mesec i njegove letnje čari negde na moru ili u nestrpljivom čekanju istog.

Baš u morskom duhu, stižu dva mediteranska recepta, poreklom iz najvoljenije Grčke.
U pitanju je meze, moj omiljeni deo, koji bi mogao i glavno jelo da mi zameni, koliko ga volim.

Dva zdrava i letnja predloga su hleb od celog zrna sa maslinama i čuvena fava (žuti grašak).
Fava je originalni grčki (humus) namaz. Zrnca fave su dosta sitna, podsećaju na ustinjen kukuruz kokičar.
Spada u porodicu mahunarki, sadrži visok udeo proteina i preporučuje se na režimu dijete. Savršeno, zar ne?

fava

Mediternaski hleb sa maslinama + fava namaz:

Hlebić:

Zagrejati rernu na 180 stepeni.

U većoj činiji izmešati suve sastojke:

1 pakovanje Hrono mešavine (@vegaadm),
1 kašičicu praška za pecivo,
miks semenki (lan, golica, suncokret),
so,
beli luk u prahu,
i ruzmarin.

Dodati im mokre sastojke:

350 ml mlake vode (dodati još po potrebi),
2 kašike maslinovog ulja,
malo meda ,
½ manje šolje seckanih crnih maslina- mešati do kompaktne smese za hleb.

Pleh obložiti pek papirom, prebaciti testo i oblikovati po želji – ja uvek pravim oblik pogače, i radi deokracije,
nožem testo odozgo utisnem u X, tako da kad je pečen, dobije onaj rustični momenat korice.
Peći nekih 30-40 minuta, proveravati hleb i po proceni kad je gotov, izvaditi ga iz rerne, a nakon 10ak minuta,
kad se hleb prohladi, seći I servirati!

mediteranski hleb

Fava:

U međuvremenu možete staviti fava zrnca da se kuvaju.
Favu skuvati u vodi (sipati količinu vode toliko samo da je pokrije).
U toku kuvanja nastaće bela pena, nju pokupiti kašikom i odstraniti iz šerpe.

Kada omekša, nakon 15-20 minuta kuvanja, prebaciti je u blender sa vodom u kojoj se kuvala, dodati:

so,
2 kašike maslinovog ulja,
beli luk u prahu,
sitno seckan crni luk,
i malo limunovog soka.


Ako je suvše gusta, opciono dodati malo vode kako bi se razredila.

Blendati do strukture pirea/humusa i servirati!

Ja sam spojila ovu divnu kombinaciju hleba i namaza, a kao finalni korak do savršenstva, dodala sam preko oba parčića prstohvat začina Cafe de Paris (@spice_up_shop).

Obavezno probajte ovaj mediteranski mezetluk, jer svaki zalogaj podseća na dobru tavernu, vesele Grke i osunčanu plažu.

Očekujem vaše utiske i želim vam da maksimalno uživate!

O meni

Zovem se Manja Zdravković. Još u srednjoj školi sam počela da se interesujem za izbalansiranu ishranu i život. Danas imam 20 godina, i dalje učim, pronalazim se, ali sam pronašla svoju putanju. Baš zato, sada želim da sa vama zajedno koračam po njoj, da se družimo, učimo nove stvari, učimo o sebi i da napredujemo.