Slani zalogaj
Zdravo, dragi moji!
Posle male pauze sa videima, danas sa vama delim jedan jednostavan, ukusan i hranljiv slani recept - u pitanju je musaka od povrća sa sočivom i zapečenim pire krompirom odozgo (koji je pun pogodak kao završnica pripreme ovog recepta!).
Zvuči privlačno, zar ne?
Najveći deo namirnica musake jeste povrće, kao što su: plavi patlidžan, šargarepa, crveni luk i krompir. Kako bi ovaj obrok bio hranljiv, uz povrće dodajemo i dozu proteina (sočivo) i zdrave masti (puter). Sve to ćemo zapeći u rerni i kao rezultat ćemo dobiti hrskavu i ukusnu musaku!
Ispod vam pišem količinu sastojaka, kao i detaljan način pripreme ovog jela. Uživajte!
Hrskava musaka od povrća i sočiva:
SASTOJCI:
*mera šolje u receptu je 250 ml.
Prvi sloj:
► 1 veći patlidžan.
Drugi sloj- sočivo u pradajz sosu:
► 1 crveni luk,
► 4 čena belog luka,
► 1 šargarepa,
► 1 šolja sočiva,
► 1 konzerva pradajz sosa,
► 1/2 šolja vode,
► 1 kašika maslinovog ulja,
► 1/2 kašičice začina Herbes de Provance,
► 1/2 kašičice cimeta,
► 1/2 kašičice mirođije,
► malo soli,
► i malo bibera.
Treći sloj- pire krompir:
► 4 srednja bela krompira,
► 1 kašika putera,
► 100 ml bademovog mleka,
► malo soli,
► i bibera.
PRIPREMA:
U prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni ispecite kolutiće patlidžana na plehu obloženom pek papirom.
Patlidžan peći oko 20-ak minuta, dok ne porumeni. Isprati, oljuštiti i iseckati na crveni luk, beli luk i šargarepu.
Na srednjoj vatri, u loncu, zagrejati maslinovo ulje, pa propržiti beli luk, nakon 2 minuta dodati i crveni luk. Kako je luk porumeneo (nakon 5 minuta) dodati i seckanu šargarepu na kolutiće.
Pržite sve zajedno, pa dodati i začine: mirođiju, Herbes de Provance i cimet. Dobro umešati začine, pa ubaciti i sočivo, paradajz sos, vodu, so i biber.
Ostavite na slabijoj vatri da se sve krčka oko pola sata. U međuvremenu, napravite kremasti pire od krompira.
Prethodno oljuštene, obarene krompire procedite od vode i izgnječite do strukture pirea, pa sjedinite sa puterom, bademovim mlekom, biberom i solju.
Ostavite po strani, dok svi slojevi musake ne budu gotovi. U četvrtastom plehu na dnu poređajte pečeni patlidžan, pa sočivo kuvano u pradajz sos i pire krompir premažite kao zadnji sloj musake. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30-40 minuta, dok gornji sloj ne porumeni. Izvadite musaku iz rerne i, pre serviranja, ostavite 10-ak minuta kako bi se prohladila i dodatno stegla.
Zatim, seći servirati i uživati u neobičnim ukusima musake. Prijatno vam želim! :)
Zovem se Manja Zdravković. Još u srednjoj školi sam počela da se interesujem za izbalansiranu ishranu i život. Danas imam 20 godina, i dalje učim, pronalazim se, ali sam pronašla svoju putanju. Baš zato, sada želim da sa vama zajedno koračam po njoj, da se družimo, učimo nove stvari, učimo o sebi i da napredujemo.