Slatki zalogaj

Slatki i zdravi januarski zalogaji- Hrskavi gingerbread keksići

  • Vreme pripreme: 30 min.

Zdravo, dragi moji!

Danas stiže jedan od poznatijih i tradicionalnih recepata, koji je obeležio ovaj mesec. Omiljeni deo ovog recepta mi je sama priprema, jer svaki put kućom se širi prelepi spoj mirisa puteta, cimeta, đumbira i muskatnog oraščića.

Ljubitelji ovog slatkiša- vi znate o čemu pričam! U pitanju je zdrava verzija prazničnih i hrskavih gingerbread keksića.

Divna poslastica koja me svaki put lepo zasladi i ukusom me podseti na euforiju praznika koju delim sa porodicom i prijateljima.

Priprema ovih keksića je jednostavna i kreativna, zbog oblikovanja i ukrašavanja, a rezultira kao preukusna poslastica. Ukoliko ste ljubitelji keksića bićete oduševljeni ovom recepturom!

Uživajte u pripremi, a kasnije i u keksićima, koji se sjajno slažu uz toplu šolju čaja! ❤️



Hrskavi gingerbread keksići:

SASTOJCI:
*šolja- 250 ml.

3 šolje integralnog brašna,
150g braon šećera od šećerne trske (keksići su mi najukusniji uz šećer light muscovado od šećerne trske, koji je odličan za slatkiše, jer daje na hrskavo-kremastoj strukturi)
1 kašičica cimeta,
1 kašičica đumbira u prahu,
1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića,
1/2 kašičice praška za pecivo,
1/2 kašičice sode bikarbone,
prstohvat soli,
12 ravnih kašika neslanog putera (koji je prethodno odstojao na sobnoj temperaturi),
1 kašičica ekstrakta od vanile,
i 2 kašike vode.


PRIPREMA:

1. Sjedinite sve suve sastojke (osim šećera)- brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i začine.

2. U drugoj i većoj činiji mikserom umutite puter i šećer, a potom dodajte i ekstrakt od vanile. Nastavite da mutite mikserom dok ne dobijete kompaktnu smesu.

3. Pažljivo dodajte sve suve sastojke ovoj mokroj smesi i mesite dok se sve ne spoji u kompaktno testo.

4. Testo podelite na dva jednaka dela, pa svaki deo zamotajte u providnu foliju i ostavite ih u frižideru da odstoje na oko sat vremena.

5. Nakon sat vremena, izvadite testo da malo odstoji na sobnoj temperaturi, pa uključite rernu na 180 stepeni kako bi se zagrejala.

6. Oklagijom razvucite svaki deo testa tako da debljina bude oko 5-6 mm.

7. Zatim, kalupima napravite željeni oblik keksića, pa ih pažljivo ređajte na pleh koji je obložen papirom za pečenje.

8. Keksiće pecite između 10-12 minuta dok ne porumene. Izvadite ih iz rerne i ostavite ih na sobnoj temperaturi kako bi se u potpunosti ohladili i stegli.

9. Nakon malo čekanja, vreme je za ukrašavanje, serviranje i uživanje. Prijatno! :)

O meni

Zovem se Manja Zdravković. Još u srednjoj školi sam počela da se interesujem za izbalansiranu ishranu i život. Danas imam 20 godina, i dalje učim, pronalazim se, ali sam pronašla svoju putanju. Baš zato, sada želim da sa vama zajedno koračam po njoj, da se družimo, učimo nove stvari, učimo o sebi i da napredujemo.