Zdravo, dragi moji!
Ovog petka ću vas obradovati jednim jednostavnim, sočnim i zdravim receptom. Ovo je jelo koje možete služiti kao prilog, ili ako ste ljubitelj kao i ja, može biti i glavno jelo- sve po vašoj želji.
Pošto obožavam slatki krompir u svim oblicima, u pripremi ovog recepta, odlučila sam da baš on bude glavni sastojak. Odlično se slaže uz celokupunu notu ukusa, ali opet, i za sve vas koji niste baš ljubitelji ove namirnice, slatki krompir nije glavna aroma ukusa.
Sos koji preovladava jeste glavna suština ovog sočnog jela. Zbog upotrebljenih namirnica, ovaj recept se slaže i uz vegansku ishranu, dakle jelo je namenjeno za sve!
Vikend se bliži, a ideja je tu- zato pogledajte potrebne sastojke i način pripreme, a zatim pripremite i uživajte u ukusnom obroku sa vašim najdražima! ❤️
Zapečeni slatki krompir sa sosom od indijskog oraha SASTOJCI: ► 6 slatkih krompira,
► 200g indijskih oraha,
► 2 kašike nutritivnog kvasca,
► 200 ml bademovog mleka (može i obično, ukoliko ga konzumirate),
► 1 kašika Dijon senfa,
► 1 ceđeni limun,
► 3 čena belog luka,
► 1 pakovanje seckanog baby spanaća (oko 200g),
►malo peršuna (sitno seckan),
► maslinovo ulje,
► i malo soli.
PRIPREMA: 1. Uključite rernu na 200C stepeni, kako bi se zagrejala.
2. Isperite slatki krompir pod vodom, pa ga seckajte na tanje kolutove. Kolutiće poređajte u tepsiju, prelijte ih sa malo maslinovog ulja i posolite. Izmešajte kolutiće i ubacite ih u rernu kako bi se zapekli. Treba da se peku oko 20-25 minuta dok ne postanu mekani. Kada se zapeku (ali ne previše, jer će ponovo ići u rernu), izvadite ih iz rerne i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohlade.
3. Potom, napravite sos na bazi indijskih oraha: u blender ubacite indijske orahe, bademovo/obično mleko, Dijon snef, nutritivni kvasac, limunov sok, beli luk, seckani peršun i prstohvat soli. Izblendajte sve sastojke do potpuno kremaste strukture. Ukoliko je sos pregust, možete postepeno dodavati još mleka, dok ne dobije željenu gustinu.
4. U četvrtasti tepsiju (koju ste prethodno podmazali sa malo maslinovog ulja) ravnomerno poređajte sloj koutića od slatkog krompira, pa zatim preko dodajte pola pakovanja seckanog baby spanaća, a preko razmažite kašikom trećinu sosa od indijskih oraha. Ponovite još jednom sloj slatkog krompira, baby spanaća i sosa, pa na kraju završite sa slojem slatkog krompira koji ćete premazati sosom od indijskih oraha.
5. Tepsiju ubacite u rernu i pecite narednih 20-25 minuta, dok korica ne porumeni i dok slatki krompir ne bude potpuno pečen i mekan.
6. Kada su sve namirnice kompaktno zapečene, izvadite tepsiju iz rerne i ostavite je na sobnoj temperaturi oko 10 minuta, kako bi se zapečena smesa prohladila i dodatno stegla (zbog lakšeg serviranja i sečenja).
7. Zatim, podelite na porcije i servirajte. Uživajte i prepustite se sočnim ukusima ovog jela. Prijatno! :)