Slani zalogaj

Ukusan i brz obrok od kus-kusa u paradajz soku sa mocarelom i bosiljkom

  • Vreme pripreme: 20 min.
  • Broj osoba: 2

Ćaos, dragi moji!

Danas sa vama, pored recepta, delim jedno iznenađenje koje spremam već duži period.
U pitanju je još jedna platforma gde ćemo nastaviti druženje – web sajt.

Ovde ću da delim recepte, moje dosadašnje iskustvo, savete, i pričaćemo o raznim temama.
Zato jedva čekam da, i ovde, nastavimo da se upoznajemo i družimo. Budite spremi n
a svašta nešto novo i drugačije!

Pored web sajta, tu je i recept, koji će peremijerno otvoritii ovaj sajt.
Danas je stigao na red jedan lagan i ukusan slani recept. Idealan kao ručak ili večera, ne bira vreme, jer je u svakom smislu savršen!


Glavni sastojak ovog jela jeste kus-kus. Izgledom dosta podseća na žitaricu, međutim pripada porodici testenine, ubraja se u najsitniju testeninu na svetu.
Pored toga što je ukusan, brzo i lako se sprema, nutritivno je bogat i pomaže u održavanju zdravog života.




Kus-kus se ističe od ostalih testenina, jer sadrži dosta proteina, pa se preporučuje i ljudima koji su fizički aktivni. Takođe je pogodan za one koji su na određenom režimu skidanja suvišnih kilograma.
Obiluje vlaknima, koja igraju glavnu ulogu, jer dugo drže sitim, a imaju i veliki značaj za dobar rad digestivnog sistema.
Nakon što ste čuli sve prednosti ove namirnice, ko je za jedan ultra ukusan i zdrav recept sa kus-kusom?



Ukusan i brz obrok od kus-kusa u paradajz soku sa mocarelom i bosiljkom:

*recept za 2 porcije.

SASTOJCI:

*šolja 200 ml.

1 + ½ konzerve čistog paradajz soka,
½ šolje kus-kusa,
1 kašika zelenog pesto sosa,
2-3 čena belog luka,
1 pakovanje sveže mocarele,
parmezan (opciono),
1 kašika Cafe de Paris začina,
malo soli,
i bosiljak.

PRIPREMA:

U tiganju na malo maslinovog ulja propržiti seckani beli luk.
Kada luk porumeni, u tiganj dodati paradajz sok. Konstano mešati nekih 3-4 minuta, pa dodati kus-kus i 2-3 kašike vode.
Stišati vatru na srednje, prekriti tiganj poklopcem i povremeno mešati smesu, kako se kus-kus ne bi zalepio za dno. Začiniti sa začinima i po želji dodati i so.
Kuvati nekih 6-7 minuta, dok kus-kus ne upije svu tečnost, tako da se sjedini u gustu smesu sa pardajz sokom.
Dodati pesto i mešati na srednjoj vatri još nekih par minuta, dok se sve kompletno ne sjedini.
Potom umešati seckanu mocarelu, i pustiti je da se rastopi u jelu.
Gotovo jelo servirati sa parmezanom odozgo (opciono) i prepustiti čulima mirisa i ukusa da potpuno uživaju u ovom mediteranskom ukusu.

Autor fotografija: @fromyoeyes

O meni

Zovem se Manja Zdravković. Još u srednjoj školi sam počela da se interesujem za izbalansiranu ishranu i život. Danas imam 20 godina, i dalje učim, pronalazim se, ali sam pronašla svoju putanju. Baš zato, sada želim da sa vama zajedno koračam po njoj, da se družimo, učimo nove stvari, učimo o sebi i da napredujemo.