Slani zalogaj

Zdrav, brz i preukusan doručak- Lagana proja sa tikvicom

  • Vreme pripreme: 40 min.
Zdravo, dragi moji!

Ovog sunčanog petka koji miriše na proleće, stiže još jedan zdrav, jednostavan i preukusno-neodoljiv recept!

Kao verni ljubitelj svih kombinacija proje, obožavam da eksperimentišem sa raznim ukusima. Ovog puta, recept sam začinila sa dodatkom tikvice. Odlična stvar kod ovog jela jeste to što i ako niste ljubitelj tikvica, na ovaj način ćete ih uvrstiti u svoj jelovnik, jer je kombinacija ukusa prava bomba!

Još jedna sjajna karakteristika ovog recepta jeste to što je praktičan. Dakle, proju možete da napravite kad god i ne treba vam puno vremena. S obzirom da iz rerne izađe veća količina, može vam ostati za doručak ili večeru- a na ukusu ne gubi.

Potrebne sastojke i način pripreme možete videti ispod. Uživajte! ❤️



Lagana i preukusna proja sa tikvicom

SASTOJCI:
*šolja- 250 ml.

1 tikvica,
1 šolja kukuruznog brašna,
4 jaja,
prašak za pecivo,
so i začini po želji (obično dodam ruzmarin),
golica i oljušteni suncokret.


PRIPREMA:
  1. Izrendajte tikvicu, posolite je i ostavite je po strani na ubrusu, kako bi ispustila višak vode.
  2. Uključite rernu na 180 stepeni kako bi se zagrejala.
  3. Nakon 10-ak minuta, iscedite višak vode iz rendane tikvice i prebacite je u veću činiju.
  4. U činiju sa rendanom tikvicom dodajte jaja i umutite ih sa tikvicom.
  5. Zatim, dodajte kukuruzno brašno, prašak za pecivo, so/začine i oljušteni suncokret. Sjedinite sve sastojke do kompaktne smese.
  6. Četvrtastu tepsiju obložite pek papirom i izlijte tečnu smesu za proju. Na kraju, ravnomerno pospite golicu i suncokret preko smese- daju odličan hrskavi momenat!
  7. Proju pecite nekih 30-ak minuta dok ne porumeni. Potom izvadite iz rerne i ostavite je na sobnoj temperaturi oko 10 minuta kako bi se ohladila i dodatno stegla.
  8. I najlepše za kraj- isecite je na parčiće, servirajte i uživajte. Prijatno vam želim i nestrpljivo čekam da čujem vaše utiske! :)

O meni

Zovem se Manja Zdravković. Još u srednjoj školi sam počela da se interesujem za izbalansiranu ishranu i život. Danas imam 20 godina, i dalje učim, pronalazim se, ali sam pronašla svoju putanju. Baš zato, sada želim da sa vama zajedno koračam po njoj, da se družimo, učimo nove stvari, učimo o sebi i da napredujemo.