Slani zalogaj

Zdrav, ukusan i brz obrok- slatki krompir sa kinoom

  • Vreme pripreme: 10 min.
  • Vreme pripreme: 20 min.
  • Broj osoba: 2

Zdravo, dragi moji!

Danas na meniju jeste jedno ukusno i nutritivno bogato jelo, a pre svega zahteva minimalno vremena za jednostavnu pripremu- već zvuči sjajno, zar ne?
U pitanju je pečeni slatki krompir/batat iz rerne u kombinaciji sa proteinskom žitaricom kinoom, spanaćem, orasima, suvim brusnicama i fetom!

Ovaj obrok je super, jer je zasitan, a može biti ručak i večera. Ja sam vam u videu dala predlog za moju varijantu punjenja, a vi svakako možete eksperimentisati sa ukusima i sastojcima po vašoj želji. Svakako, ko nije za ekperimente i voli provereno- ova varijnta je pun pogodak!

Ispod ovog tekstića vam ostavljam ceo pisani recept sa količinom sastojka kao i video-recept koji vodi ka Youtube kanalu.
Uživajte! :)



Slatki krompir sa kinoom


SASTOJCI:
*šolja u receptu- 250 ml.

2 srednja slatka krompira/batata,
5 šolja (seckanog) baby spanaća,
3 čena seckanog belog luka,
maslinovo ulje,
1 šolja kinoe (prethodno je skuvajte u 2 šolje vode, kuvajte dok ne upije vodu),
1/4 šolje oraha,
1/4 šolje suvih brusnica,
100g feta sira,
so i biber.


PRIPREMA:

Uključite rernu na 180 stepeni kako bi se zagrejala.
Zatim, isperite slatki krompir pod vodom i isecite ga uzdužno na polovinu.
Pleh obložite pek papirom, pa na njega stavite isečen krompir koji ćete posuti maslinovim uljem.
Okrenite slatki krompir tako da strana sa koricom bude gore.

Ubacite krompire u rernu. Treba im oko 20-30 minuta da se ispeku- možete proveriti da li su pečeni tako što ćete ih probosti viljuškom, ako su mekani, gotovi su.

Dok se batat peče napravite punjenje/fil.
Na jačoj vatri zagrejati tiganj u koji ste prethodno sipali maslinovo ulje. Kada se ulje ugrejalo, propržite beli luk dok ne dobije blago braonkastu boju. Ubacite seckani spanać i nastavite prženje na nekih 3-4 minuta. Smanjite vatru i dodajte kuvanu kinou, a zatim i brusnice. Sjednite ovu smesu. Potom, rukama izmrvite orahe i dodajte fetu. Začinite po želji- dodajte so i biber.
Ponovo sjedinite kako bi svi sastojci postali kompaktni. Sklonite tiganj sa ringle i ostavite po strani.

Kada je batat gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite nekih 10-ak minuta na sobnoj temperaturi kako bi se prohladio. Zatim, svaku polovinu batata udubite kašikom, kako biste mogli da ga napunite filom.Dodajte fil, servirajte po porcijama i uživajte u jedinstvenom spoju ukusa.
Prijatno! :)

O meni

Zovem se Manja Zdravković. Još u srednjoj školi sam počela da se interesujem za izbalansiranu ishranu i život. Danas imam 20 godina, i dalje učim, pronalazim se, ali sam pronašla svoju putanju. Baš zato, sada želim da sa vama zajedno koračam po njoj, da se družimo, učimo nove stvari, učimo o sebi i da napredujemo.